Een Tiny Church op de Floriade
15 juli 2022
Stilte
12 augustus 2022
Een Tiny Church op de Floriade
15 juli 2022
Stilte
12 augustus 2022
Laat alles zien

Heimwee als kompas

gedachten bij de week door ds. Willem Jan de Hek

De Psalmen-expositie in het Noorderkoor van de Jacobikerk wordt goed bezocht deze weken. Het zijn twaalf verbeeldingen van Psalmen door illustrator Jedi Noordegraaf. Deze kunstenaar werkt gestaag door aan een prachtig project: het verbeelden van alle 150 Psalmen. Een aantal werden deze zomer gepubliceerd in een bijlage bij Visie, het ledenblad van de Evangelische Omroep. In dat ‘zomercadeau’ worden de illustraties voorzien van wat gedachten die de afbeeldingen en de Psalm in kwestie oproepen bij redacteur Pieter-Jan Rodenburg.

“Er is geen bijbelboek zo intiem als het Psalmboek,” aldus Rodenburg. “Dat was mijn ervaring toen ik voor Visie 25 keer een Psalm mocht bespreken. Het zijn vertrouwelijke gesprekken tussen de schrijver en God en ik mocht (en mag) verlegen meepraten. Soms ging dat gesprek bijna vanzelf, andere keren kwam ik niet verder dan wat aarzelend gestotter. Maar ik werd iedere keer zelf verrast door dat duizenden jaren oude, doorgaande gesprek tussen Schepper en schepsel en door de uitnodiging om deel te nemen.”

Ook op zondag willen we deze zomer een aantal keer stilstaan bij een Psalm. Zondagochtend is dat Psalm 84. Bij die Psalm heeft Rodenburg een gedicht geschreven. Hieronder een aantal strofes uit dat gedicht. Over heimwee in je hart. En over de vraag waar we thuishoren. Een goede zomer gewenst – of je nu in Utrecht blijft of onderweg bent!

Er huist een heimwee in mijn hart
Soms is het maar een waakvlam
en voel ik me ontzettend thuis.
Ik blijf dan lekker zitten.

Maar net zo vaak vlamt het weer op
en brandt er iets vanbinnen:
Een sterke notie dat mijn heim
nog zucht in barensweeën.

Mijn thuis, mijn kracht, mijn veiligheid
is nog maar pas ontloken.
Het is zo’n klein en pril begin
Dat ik het nog maar net kan zien.

Dat heimwee is nu mijn kompas;
Het wijst mij nieuwe wegen.
Ik word een pelgrim, onderweg
naar voedsel voor mijn thuis.

Geverifieerd door ExactMetrics