De boodschap van Kerst: wonderlijk actueel

Maria op het Groningse platteland
15 december 2023
Mijmeringen bij oud & nieuw
29 december 2023
Maria op het Groningse platteland
15 december 2023
Mijmeringen bij oud & nieuw
29 december 2023
Laat alles zien

De boodschap van Kerst: wonderlijk actueel

Gedachten bij de week door ds. Trinette Verhoeven (classispredikant)

Heersers stoot Hij van hun troon en wie gering is geeft Hij aanzien.       (Lucas 1,52)

De boodschap van kerst is wonderlijk actueel. Neem de lof­zang van Maria. Het is een prachtig lied dat ons voor­be­reidt op wat we in de stal te zien zullen krijgen. Daar ligt een kind in een kribbe, in een voederbak. Herders en koningen staan rond de kribbe maar met het lied van Maria zijn het ook de psal­men, wet en profeten. Hier zien we dat Hij mach­tigen van de troon stort en eenvoudigen verhoogt. God is een menselijk God, die niets moet hebben van opgeblazenheid, of van zelf­ver­goddelijking. Als arme laat Hij zich kennen als God van de armen en de verdrukten.

Wonderlijk actueel, nu wij overal leiders op zien staan die zich méér lijken te bekommeren om hun eigen macht dan om het leven van mensen. Vaak is het evangelie samengevat in ter­men van genade en schuld, van rechtvaardiging van de god­de­loze. Veel kerstliederen spreken daarover. Wij zingen met de engelen “Lam van God, gij hebt gedragen alle schuld tot elke prijs.” En het lied lijkt vooral om mij te gaan zoals ík daar zit. Ik zing het lied van harte. Maar het geloof heeft nog een andere dimensie. Het evangelie is geen onschuldige zaak die alleen het individu aangaat en zijn schuld. Het treft mij, maar met mij ook de wereld. Daarom is het goed de hele Schrift rond de kribbe te zien staan. In Bethlehem gaat het om een vol­ledig rechtsherstel van alle mensen die het menszijn ont­zegd werd: van vluchtelingen, gewetens­gevan­ge­nen, mensen die zuchten onder oorlogsgeweld. Daarmee is Gods openba­ring in Jezus Christus ook een gericht over hoogmoed; het is een onttroning van de boze machten.

Laat dit kerstfeest daarom ook een vurig gebed zijn tegen de machten zoals die ook in Psalm 2 geschetst worden. Het woe­den van de volken zal tot niets leiden. De heersers van de we­reld spannen tevergeefs samen. Daarover gaat het ten­minste ook met kerst. Nog is ons het evangelie gegeven dat God komt, dat Hij de machten hun plaats wijst en Zijn schep­ping thuisbrengt. Ons nodigt Hij rond de kribbe om ons vrij te maken de goede aarde en het goede leven te belijden.

 

 

Geverifieerd door ExactMetrics