Vakantie, verlangen en verbondenheid
29 juni 2023
Tien redenen voor gebed
13 juli 2023
Laat alles zien

Tien redenen voor dankbaarheid

Gedachten bij de week door ds. Wim Vermeulen

Volgens de Canadese schrijfster Ann Voskamp, is er een directe relatie tussen vreugde en dankbaarheid. In haar boek Duizendmaal dank schrijft ze: ‘Ligt hier de sleutel voor de deur naar het allerbelangrijkste? Is het zo simpel? Hangt de hoogte van mijn vreugde af van de diepte van mijn dankbaarheid?’ De samenhang tussen vreugde en dankbaarheid ontdekte ze toen ze erachter kwam dat het Griekse woord eucharisteoo zowel vreugde als dankbaarheid betekent. Vorige week vierden we in de Jacobi met elkaar het Heilig Avondmaal, niet voor niets ook eucharistie genoemd. Het is de maaltijd waarin we dankbaarheid oefenen voor wat Christus voor ons deed. En in die concentratie op dankbaarheid, ligt dus blijkbaar een belangrijke sleutel naar het vinden van vreugde.

Op de drempel van de zomervakantie noteer ik daarom graag tien redenen voor dankbaarheid. Ik ben (in willekeurige volgorde) dankbaar voor Gods Geest die werkt; de aandacht voor kinderen, tieners en jongeren in de gemeente; muzikaal talent; de kans om een diaconaal werker aan te stellen; trouw en volhardend gebed; stille krachten op de achtergrond; creatieve geesten; vruchtbare samenwerking; gesprekken van hart tot hart.

Hoe zouden jouw tien redenen voor dankbaarheid eruit zien als je aan de gemeente denkt? Ik wens je alvast een mooie zomer toe, met veel dankbaarheid en vreugde!