Zomertijd: schrijf eens een geloofsbiografie

De Jacobiprocessie – een nieuw ritueel?
23 juli 2021
Zomertijd: Zalige eenvoud
13 augustus 2021
Laat alles zien

Zomertijd: schrijf eens een geloofsbiografie

gedachten bij de week door ds. Wim Vermeulen

Ooit wel eens een geloofsbiografie geschreven? Misschien klinkt het woord ‘biografie’ wat zwaar, en denk je dan meteen aan een boek van minstens een paarhonderd bladzijden. Maar dat is de bedoeling niet. Biografie betekent gewoon ‘levensbeschrijving’ en een geloofsbiografie is dus een beschrijving van je geloofsleven en dat kan ook op twee of drie A4’tjes.

De afgelopen tijd heb ik één-op-één-gesprekken gevoerd met alle deelnemers aan de belijdenisgroep en ik vroeg hen ter voorbereiding zo’n geloofsbiografie te schrijven. Stuk voor stuk werden het stukken die ik met heel veel aandacht gelezen heb. Ik verwonderde me over de openheid waarmee mensen durfden te schrijven over hun weg met God. Ik verheugde me over het verlangen dat uit veel stukken sprak om te leven in de navolging van Jezus. Ik werd geraakt als mensen schreven over soms diep ingrijpende momenten in hun leven. En eerlijk is eerlijk: af en toe mopperde ik een beetje als ik weer eens las hoe moeilijk we het elkaar soms maken als het over God, geloof en kerk gaat.

Voor veel mensen is er een periode van zomervakantie aangebroken. Een goed moment voor jou om je ook eens aan een geloofsbiografie te zetten? Het hoeft niet groots en meeslepend, zoals ik al schreef: met een paar kantjes ben je al een heel eind. Probeer eens antwoord te geven op vragen als: Waar stond mijn wieg en uit wat voor ‘nest’ kom ik eigenlijk? Wat typeert mijn familie geestelijk gesproken en welke plek heb ik daarin? Wat heb ik meegekregen als de kern van het christelijk geloof en hoe sta ik daar nu in? Wie en/of wat is belangrijk voor mij geweest op mijn weg in het geloof tot nu toe en waarom? Op welke geloofsvragen zou ik best nog een duidelijker antwoord willen hebben dan ik nu heb? Wat typeert mijn leven met God op dit moment?

Het kan zomaar zijn dat je zelf ook verrast bent als je leest welke antwoorden je uiteindelijk op dit soort vragen geeft. Misschien geeft het je nieuwe kijk op jezelf, nieuwe reden tot dankbaarheid of worden er nieuwe vragen bij je wakker geroepen waarover je graag eens met iemand in gesprek zou gaan. Voor het geval dat je bij die iemand aan mij denkt: van harte welkom, maar vanaf 1 september. Tot die tijd heb ik zomervakantie.

Zowel thuisblijvers als reislustigen: een gezegende zomerperiode toegewenst en over een aantal weken hopelijk tot ziens!

ds. Wim Vermeulen