Maken festivals ons gelukkig?

We worden dagelijks aangespoord om geluk te zoeken, te maken of te ervaren. Tegenstrijdige adviezen maken ons gek. Kan een geluksprofessor er wel chocola van maken? Of moeten we juist veel chocola eten om resultaat te zien?

Op 6 april is er een nieuw festival waar je de proef op de som kunt nemen. Die middag staan de deuren van de monumentale Jacobikerk in de Utrechtse binnenstad open voor ViaFestival. Het thema ‘Gek van geluk’ daagt bezoekers uit om na te denken over de waarde van geluk. Hoe ervaar je geluk? En maakt onze zoektocht naar geluk ons gelukkiger of maakt die zoektocht ons soms gek?

Tijdens het plenaire programma treden singer-songwriters Rogier Pelgrim en Maarten van Veen op in de voorstelling Pelgrim en Reisgenoot, waarin de grote vragen niet geschuwd worden. Geluksonderzoeker Ad Bergsma neemt de bezoekers mee in de wereld van het wetenschappelijke onderzoek over geluk. Onder de gewelven van het eeuwenoude gebouw kunnen de bezoekers daarnaast kiezen uit diverse sessies, zoals poëzie met Kila van der Starre (docent poëzieanalyse aan de Universiteit Utrecht en mede-auteur van het poëzie-doe-boek Woorden temmen), spoken word met de Drominee en theater met I Love Me. Het geheel wordt omlijst door verschillende gelukservaringen in de zijbeuken van het gebouw, waar bezoekers hun zintuigen kunnen laten prikkelen.

De drijvende kracht achter dit festival is het nieuwe platform ViaJacobi. ViaJacobi wil Utrechters een plek bieden om elkaar te ontmoeten en samen na te denken over actuele thema’s. Naast ViaFestival biedt ViaJacobi in deze maanden verschillende activiteiten aan rondom het thema ‘Geluk’, zoals een debat en een pop-up bookclub. Meer informatie over deze activiteiten staat op www.viajacobi.nl.

Het ViaFestival is op zaterdag 6 april van 14.00 tot 18.00 uur in de Jacobikerk in Utrecht (St. Jacobsstraat 171). Tickets kosten€  10 euro in de voorverkoop en verkrijgbaar via www.viajacobi.nl. Aan de deur bedraagt de prijs € 12,50.

KORT

Voor wie:  Iedereen
Wanneer: Zaterdagmiddag 6 april 2019
Tijd: 14.00 – 18.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur)
Plaats: Jacobikerk
Ticketprijs: € 10 euro (vvk), € 12,50 (deur)

Vanaf 13.30 uur   Gelukservaringen in de zijbeuken van de Jacobikerk
14.00-15.15 uur Plenair programma Pelgrim en Reisgenoot treedt op en geluksonderzoeker Ad Bergsma geeft een mini-college over geluk
15.30-17.20 uur Keuzerondes poëzie met Kila van der Starre – wordshop met de Droominee – popmuziek met Kees van den Berg – theater met I Love Me – muziek met Henk Vogel
17.30-18.00 uur Plenaire afsluiting optreden van de Droominee
Vanaf 18.00 Borrel