Op de drempel van een nieuw jaar
6 januari 2022
Werken van barmhartigheid
21 januari 2022

gedachten bij de week door ds. Wim Vermeulen

             Een tijdje geleden tipte iemand me de minidocu Godspeed. Godspeed is een verhaal over een dominee in een Amerikaanse stad. Hij loopt vast. Zijn werk vraagt veel en speelt zich voornamelijk af achter zijn bureau en in zijn kantoor. Mensen spreekt hij amper. Om goede raad wendt hij zich tot Eugene Peterson, een bekende Amerikaanse pastor, die voor veel predikanten (ook voor mij) inspirerend is vanwege zijn wijze inzichten over predikant-zijn. Peterson geeft hem een onverwacht advies: neem een sabbatical en breng dat door buíten de Verenigde Staten, want de oplossing voor je vragen zul je híer niet vinden.

De predikant, Matt, geeft gehoor aan de oproep en vertrekt naar Schotland. Aanvankelijk voor studie bij Tom Wright, maar uiteindelijk blijft hij hangen en wordt hij gemeentepredikant in het Noord-Schotse dorpje Methlick. Daar verandert zijn leven. Hij leert er een andere manier van zijn, een ander tempo, een andere manier van kijken, van ademen, van luisteren, van… nu ja, van wat niet. Samengevat: hij leert er Godspeed.

De film is prachtig en een aanrader om te bekijken, ook als je geen dominee bent (kan gewoon gratis via www.livegodspeed.org). En ook al is zelfs Noord-Schotland de hemel niet (toegegeven: het platteland wordt wel wat eenzijdig op z’n voordeligst in beeld gebracht), de film zet je zonder meer aan het denken. Wat is wezenlijk? Wat is succes? Waar ontmoet ik God? Waar maak ik het God moeilijk om tot mij te spreken? Wat doet het wonen en werken in een drukke, prikkelrijke en ambitieuze omgeving aan mijn geloof? Als je op dit soort vragen wilt reflecteren: bekijk Godspeed en (ver)zet je geestelijke prioriteiten voor het komende jaar. Het kan nog, het is pas half januari.