Verdraagzaamheid: een genadige houding
19 november 2021
Maria, icoon van genade
2 december 2021
Laat alles zien

Moderne profeten

Gedachten bij de week door ds. Wim Vermeulen

De mensen achter de dagelijkse Podcast EerstDit, voor velen welbekend, hebben weer een heel mooi en nieuw idee bedacht. Een serie portretten van ‘moderne profeten’. Mensen die, vaak achteraf bekeken, iets wezenlijks hebben betekent voor de tijd waarin zij leefden, vanuit hun geloof in Christus.

Ik beluisterde deze week een aflevering gewijd aan mgr. Tiny Muskens, oud-bisschop van Breda. Beroemd (en voor sommigen berucht) werd hij door zijn uitspraak, eind jaren negentig, dat mensen die in dit land geen geld hadden om brood te kopen van hem een brood mochten stelen. Voor velen was de wereld te klein. Want hoe kan een bisschop nu zoiets zeggen?

In de podcast wordt duidelijk dat deze uitspraak voor Muskens geen goedkope provocatie was, maar een uiting die past in een jarenlange strijd tegen armoede en onrecht, geïnspireerd door het evangelie. En ja, daarbij kon Muskens ook een beetje uitdagen. Maar dat niet om het uitdagen zelf, maar om het zelfgenoegzame van het moderne Nederland aan de kaak te stellen.

Vijfentwintig jaar na de gewraakte woorden van Muskens is alleen maar scherper zichtbaar geworden dat ze profetisch waren. Wat Muskens toen al zag, wordt in onze dagen alleen maar helderder. Niet iedereen kan meekomen in de meritocratie, waar je afgerekend wordt op wat je presteert.

Muskens, zo zegt Kees van Ekris in de podcast, bleef ondanks alles een man van het dorp. Hij reisde veel, sprak verschillende talen, promoveerde en schreef boeken, maar maakte het liefst gewoon een praatje met mensen op straat. Ik denk dat Muskens iemand was die goed begreep wat Advent en Kerst betekenen.