Gedachten bij deze week (10-04)
9 april 2021
Gedachten bij deze week (24-04)
23 april 2021
Laat alles zien

Gedachten bij deze week (17-04)

Nog twee weken, dan zit het catecheseseizoen er weer op. Twintig avonden hebben we dan als predikanten, mentoren en tieners doorgebracht. Gelukkig grotendeels in de kerk, en tijdens de wintermaanden online. Met de tieners van groep acht nemen we in een jaar de hoofdlijnen van het Oude Testament door. Iedere week één Bijbelboek. Afgelopen woensdag was Daniël aan de beurt en kregen we een gesprek over ‘keuzes maken’. Daniël en zijn vrienden zijn er immers vanaf het begin heel duidelijk in: bepaalde dingen doen ze beslist niet (onrein voedsel eten, buigen voor een beeld), andere dingen nadrukkelijk wel (dagelijks bidden). Nu is keuzes maken sowieso al best een ding en zeker voor kinderen en jongeren. Wat je omgeving van je vindt, is immers erg belangrijk. Des te meer was ik daarom verrast hoezeer een aantal van onze tieners heel bewust bezig is met het maken van keuzes op het gebied van leefstijl en dat ook verbindt aan geloof. Waar ik in groep acht spreekbeurten hield over beren of ridders, houden zij spreekbeurten over palmolie en vlees eten. Hoe slecht palmolie is, waar het allemaal in zit én wat goede en verantwoorde alternatieve producten zijn: ze wisten het allemaal precies. En, begreep ik, zulke spreekbeurten hebben ook invloed op de boodschappenlijstjes en de voorraadkasten thuis! Na afloop moest ik even hieraan denken: ‘Daarna zal het geschieden dat Ik mijn Geest zal uitgieten over alle vlees, uw zonen en dochters zullen profeteren; ouden zullen dromen dromen en jongeren gezichten zien’ (Joël 2,28). In de week na Pasen al een beetje Pinksteren.

ds. Wim Vermeulen