Gedachten bij deze week (20-03)
19 maart 2021
Gedachten bij deze week (03-04)
2 april 2021
Laat alles zien

Gedachten bij deze week (27-03)

Gedachten bij de week

Tijdens deze veertigdagentijd trekt een aantal gemeenteleden samen op rondom de Petrus-kalender. Zo zijn er een aantal kleine groepjes gevormd, waarin wordt doorgesproken over de dag-stukjes, en met en voor elkaar gebeden wordt. Ook lezen we tijdens het dagelijks middaggebed in het Zuiderkoor om 12:45 de fragmenten die in de kalender worden aangereikt. Het thema is dit jaar “de zeven werken van barmhartigheid”. Afgelopen week gingen de stukjes over het voeden van de hongerigen. Misschien wel een thema dat op het eerste gezicht wat ver van ons afstaat. Hoe vaak kom je nu iemand tegen die écht honger heeft? Maar als je er wat langer over nadenkt, ligt het onderwerp toch dichterbij dan je zou denken.

Het stukje van afgelopen woensdag ging over deze tekst: “Want Ik had honger, en jullie gaven Mij te eten.” (Mattheus 25,35a) Ik citeer maar gewoon een fragment uit de kalender. “Stel je voor: er wordt aangebeld en Jezus staat op de stoep. Met de vraag of jij iets voor Hem te eten hebt. Zeker weten, dat je Hem niet zou afschepen met een smoes, maar alles uit de kast zou halen om Hem royaal van het nodige te voorzien. (…) Het blijft lastig om in het gezicht van de eerste de beste zwerver het gelaat van Jezus te zien. Of in die holle hongerige ogen Zijn vragende blik te herkennen. Nee, je kunt niet de hele wereld helpen. Dat vraagt God ook van niemand. Hij spreekt in enkelvoud, heeft het over één broeder of zuster. Dat moet toch haalbaar zijn? Wie weet kun je met gemak dan zelfs een paar hongerige monden vullen. Waar bent u goed in en maakt u een ander blij mee?”

Zo leven we met elkaar naar Goede Vrijdag en Pasen toe. We volgen Hem, die uiteindelijk álles zal geven om ons te redden. Wat wij uit genade van Hem ontvangen, mogen we weer doorgeven aan anderen. In de Petrus-kalender wordt het in een gedicht van René van Loenen als volgt verwoord: “Je voedt niet zoveel monden / met zaden van het veld / of kruimels voor de honden / en veel te weinig geld. / Vijfduizend monden voeden / keer tien keer tien keer tien / is delen van het goede / waar God in heeft voorzien.” Een gezegende Stille Week gewenst!

 

In verbondenheid,

ds. Willem Jan de Hek